Mergi la conţinutul principal

Noutăți

Cum ameliorăm simptomele neplăcute ale menopauzei

Cum ameliorăm simptomele neplăcute ale menopauzei

În viața fiecărei femei, la atingerea unei vârste, au loc schimbări fiziologice și se instalează menopauza. Acesta este un proces de restructurare a organismului, absolut natural, care nu este patologic și totuși, dificultățile și simptomele neplăcute cu care se confruntă femeile la această etapă determină o atenție sporită față de sănătate.

Cum începe menopauza?

Simptomele acesteia pot fi diferite și depind de particularitățile fiecărui organism, dar și de starea de sănătate. Cercetările arată că unele femei sunt afectate de toate simptomele, pe când alte femei simt doar o parte. Cele mai des întâlnite simptome ale „toamnei din viața femeilor” sunt:

  • iregularitatea ciclului menstrual și, ulterior, încetarea acestuia
  • dureri de cap frecvente, iritabilitate, anxietate
  • bufeuri și transpirație excesivă
  • tulburări de somn
  • uscăciune, mâncărime și senzație de arsură în vagin
  • creșterea în greutate ca rezultat al încetinirii metabolismului

Dacă simptomele menopauzei se manifestă deosebit de intens și au un efect nociv asupra stării generale, este necesar de mers la medic și de început un tratament.

Cum pot fi atenuate simptomele menopauzei?

În perioada menopauzei calitatea vieții multor femei scade semnificativ. Pentru a vă menține în formă este necesar să faceți schimbări în regimul Dvs. zilnic și să introduceți ritualuri și reguli care să vă aducă beneficii:

Revizuiți meniul. Dacă veți reduce consumul de produse picante, dulci, alcoolul și cafeaua, veți simți că starea se ameliorează. Alegeți produse care sunt bogate în magneziu – produse lactate, pește, spanac. Introduceți în alimentație uleiuri naturale, vegetale cu conținut înalt de vitamina E. și, neapărat, consumați multe fructe și legume. 

Faceți sport. Înot, yoga, mers scandinav - astfel de efort fizic vă va permite să exersați mușchii pelvieni, fapt care va îmbunătăți starea Dvs. și va atenua unele simptome neplăcute. Chiar dacă nu sunteți obișnuită să faceți mult sport, puteți introduce unele obiceiuri, cum ar fi plimbări lungi seara, sau folosirea scărilor în locul liftului. 

Utilizați fitoterapia.  Remediile tradiționale, fitoterapeutice, pot avea un efect pozitiv semnificativ în timpul menopauzei. Sub supravegherea medicului utilizarea plantelor medicinale vă va ajuta să eliminați un șir de simptome ale menopauzei și va avea un efect pozitiv asupra aspectului exterior:

– Păpădia.  Tinctura din frunze și rădăcină de păpădie ajută la echilibrarea nivelului hormonal.

– Salvia. Plantă bogată în fitoestrogeni. Ceaiurile, infuziile și băile curative cu utilizarea frunzelor și tulpinilor de salvie, ajută la atenuarea bufeurilor și normalizează somnul.

– Frunzele de zmeură. Ceaiul care conține această plantă contribuie la păstrarea frumuseții și tinereții femeii, la creșterea tonusului și înlăturarea stărilor depresive.

În farmacii există un număr mare de amestecuri și ceaiuri din plante, componentele cărora sunt selectate în proporții diferite și care sunt menite să soluționeze mai multe probleme.   

Tratamentul medicamentos în menopauză

Tratamentul principal în menopauză este terapia de substituție hormonală. Este vorba de preparate farmaceutice care substituie hormonii feminini ce lipsesc în organism și atenuează simptomele neplăcute. Există însă un șir de contraindicații și efecte secundare pentru un astfel de tratament în menopauză.

Atunci când există contraindicații pentru terapia hormonală de substituție, sau femeia nu vrea să ia preparate hormonale, aceasta pot alege preparatele nehormonale din plante medicinale.

Un loc important printre acestea îl ocupă Klimadynon® - preparat al companiei germane Bionorica, specializată în producerea de preparate din plante medicinale, cultivate pe propriile plantații și fabricate după o tehnologie specială numită Phytoneering. Klimadynon® – se produce în baza extractului din cimicifuga, care are proprietăți ce ajută la prelungirea tinereții și protejarea sănătății femeii în perioada perimenopauzei.  Este demonstrat faptul că substanțele active din acest preparat au un efect similar cu cel pe care îl au hormonii feminini.

Preparatul reduce principalele efecte ale menopauzei și datorită acțiunii serotoninergice – creșterea nivelului de serotonină, hormonul fericirii.

Acest preparat nu contribuie și la creșterea în greutate și nu generează modificări ale endometrului și ale glandelor mamare. Utilizarea Klimadynon®-ului îmbunătățește metabolismul osos și scade nivelul de distrugere a țesutului osos, osteoporoza. La fel s-a demonstrat acțiunea lui pozitivă asupra tonusului vezicii urinare, reducând riscul incontinenței urinare.

Primele rezultate pozitive le veți simți deja peste 2 - 3 săptămâni. Durata administrării preparatului Klimadynon® este de minimum 6 luni. Ținând cont că simptomele neplăcute ale menopauzei se manifestă pe o perioadă de la 1 la 10 ani, uneori și mai mult, tratamentul va fi necesar pe toată această perioadă. Pentru a continua tratamentul cu Klimadynon, consultați medicul dvs. ginecolog.

Efectul terapeutic și beneficiul preparatului Klimadynon® pentru organism sunt demonstrate prin studii clinice și prin experiența vastă a medicilor din lume.

Începeți acum să aveți grijă de Dvs.!